Selam yerinde duramayanlar!
Yeni bir hobiye başlarken veya ekipmanlarımızı yükseltirken sıfır ürünlere servet harcamak zorunda değiliz. İkinci el piyasası, doğru adımlar atıldığında harika fırsatlar sunan bir hazinedir. İşte Letgo, Sahibinden veya Facebook grupları gibi yerlerden hobi ekipmanı alırken dolandırılmamanız için hayat kurtaran ipuçları.
ALIM YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-
Piyasa Araştırması Yapın: Almak istediğiniz ürünün (fotoğraf makinesi, 3D yazıcı, dikiş makinesi vb.) sıfır fiyatını ve genel ikinci el fiyat aralığını mutlaka araştırın. “Piyasanın çok altında” olan ilanlara şüpheyle yaklaşın.
-
“GET” ve “Param Güvende” Gibi Sistemleri Kullanın: Sahibinden’in “Param Güvende” veya Letgo’nun “Güvenli Ödeme” gibi sistemleri, siz ürünü alıp onaylayana kadar parayı havuzda tutar. Özellikle şehir dışı alışverişlerde bu sistemleri kullanmakta ısrar edin. ASLA IBAN’a önceden para göndermeyin!
-
Detaylı Fotoğraf ve Video İsteyin: Ürünün her açıdan çekilmiş net fotoğraflarını, varsa çizik veya kusurlarını gösteren detayları ve çalışır haldeyken çekilmiş kısa bir videosunu satıcıdan isteyin.
-
Test Etme İmkanınız Varsa Mutlaka Test Edin: Özellikle elektronik bir alet alıyorsanız (fotoğraf makinesi, amfi, mini taşlama vb.), satıcıyla buluşup ürünü birkaç dakika test etme imkanınız varsa bu fırsatı kaçırmayın. Fotoğraf makinesi için "shutter sayısı"nı sorgulayın.
SATIM YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-
Açıklayıcı ve Dürüst Bir İlan Hazırlayın: Ürünün modelini, özelliklerini, ne kadar kullanıldığını ve varsa tüm kusurlarını (çizik, arıza vb.) dürüstçe yazın. Bu size güven kazandırır.
-
Pazarlık Payını Önceden Belirleyin: İlan fiyatını, kafanızdaki son fiyatın bir miktar üzerinde belirleyerek pazarlığa kapı aralayın.
-
“Ölücülerden” Korunma Yöntemleri: “Son ne olur?” yerine “Teklifiniz nedir?” diye sorarak topu karşıya atın. Gerçekçi olmayan tekliflere kibarca teşekkür edip zaman kaybetmeyin.
Sizin Başınızdan Geçen Bir İkinci El Alışveriş Anısı Var Mı?
“Şunu yaparak çok iyi bir fiyata aldım” veya “az kalsın dolandırılıyordum, şuna dikkat edin” dediğiniz tecrübeleriniz var mı? Yorumlarda paylaşarak topluluğumuzu bilinçlendirelim!